Sukellus natsivaltakunnan sisäpiiriin
Tosielämän trilleri natsi-ideologin kadonneen päiväkirjan etsinnästä ja löytämisestä antaa ennennäkemättömän laaja-alaista ja syvälle ulottuvaa tietoa natsivallan sisäpiirin suhteista ja toiminnasta.
Paholaisen päiväkirja tuo selvyyden Adolf Hitlerin "pääfilosofin" Alfred Rosenbergin yksityisen päiväkirjan katoamiseen ja kaivaa sen kauan kateissa olleilta lehdiltä esiin aineiston, jonka pohjalta hahmottuu uusi, tarkentunut kuva natsien noususta valtaan ja holokaustin taustasta ja kehittymisestä.Adolf Hitlerin sisäpiiriin alusta asti vaikutusvaltaisessa asemassa kuulunut Alfred Rosenberg loi maineensa levittämällä Saksaan syövyttävää juutalaisvihaa. Kun kolmas valtakunta luotiin, hänen rasistista filosofiaa julistavasta pääteoksestaan tuli siellä bestseller ja kansallissosialistisen katsomuksen kulmakivi.Rosenbergin päiväkirja – 500 sivua, jotka avaavat kauhistuttavan näkymän "'herrakansan' älyllisen ylipapin" mielenmaisemaan – löydettiin baijerilaisesta linnasta sodan päättyessä. Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynnin syyttäjät tutkivat sitä, mutta Rosenbergin tuomion ja teloituksen jälkeen se katosi salaperäisesti.Maineikas vääriin käsiin joutuneiden taide- ja kulttuuriaarteiden jäljittäjä Robert K. Wittman, joka on työskennellyt sekä FBI:n erikoisasiamiehenä että kansainvälisenä konsulttina taidevarkauksien selvittämisessä, kuuli päiväkirjasta 2001. Silloin Yhdysvaltain holokaustimuseon arkiston johtaja soitti hänelle ja kertoi jonkun yrittävän myydä sitä ja pyytävän siitä yli miljoona dollaria. Puhelu johti vuosikymmenen kestäneeseen etsintään; mutkikkaiden polkujen varrelta löytyi kaksi yli 80-vuotiasta sihteeriä, omalaatuinen professori ja hyötyä havitteleva jätetavaran kerääjä. Omalle ristiretkelleen lähteneestä Nürnbergin syyttäjästä, joka salakuljetti päiväkirjan Saksasta, sen lopulta luovuttaneeseen mieheen jokaisella oli syynsä totuuden salaamiseen.Päiväkirjassaan Rosenberg kertoo roolistaan suunnattoman arvokkaiden taideaarteiden anastamisessa sekä Neuvostoliiton alueiden raa'assa miehityshallinnossa, keskusteluistaan Hitlerin kanssa sekä alituisesta kilpailustaan Göringin, Goebbelsin ja Himmlerin kanssa. Paholaisen päiväkirja on matka radikaaleilla näkemyksillään "lopulliseen ratkaisuun" tien avanneen miehen psyykeen.
Robert K. Wittman perusti FBI:n taiderikosten tutkimusryhmän ja oli viraston tärkein asiantuntija kulttuuriomaisuuteen kohdistuvien rikosten tutkinnassa. Hän on julkaissut 2006 Yhdysvalloissa menestysteokseksi nousseet muistelmat kansainvälisestä urastaan, joka vei hänet selvittämään mm. Ruotsissa, Espanjassa ja Perussa tapahtuneita suuria taidevarkauksia. Hän johtaa nykyään omaa konsulttiyritystään.
David Kinney on Pulitzer-palkinnon voittanut lehtimies, joka on kirjoittanut moniin lehtiin, mm. New York Timesiin, sekä julkaissut muutamia reportaasikirjoja.